28 december 1869

28 DECEMBER 2019

De 165-jarige geschiedenis van een steenbakkerij in Heerle: van de ‘Briqueterie et Tuilerie de Heerle Minderhout’ tot… ‘DESTA’

Grootvader Alfons Desmedt nam na de Tweede Wereldoorlog, samen met zijn zoon Jozef Desmedt, het initatef om een “nieuwe” steenfabriek te starten te Minderhout (Heerle). Vader en zoon wisten heel wat families te overtuigen om mee te investeren in de nieuwe fabriek.

Kasteelheer Stas de Richelle leverde de nodige gronden voor de nieuwbouw en kleiwinning. Hij was samen met de familie Desmedt de belangrijkste investeerder. DESTA was dan ook een passende naam voor het nieuwe project dat in 1956 van start ging.

Maar dit was niet de eerste steenfabriek in Minderhout (Heerle). Lees hier het hele verhaal: dat begint bij het landbouwproject van Edouard Jaequemyns en “eindigt” bij de Steenbakkerij DESTA van Alfons Desmedt, zoon van Jozef Desmedt en Louisa Sterkens, en van zijn opvolgers.

Een geschiedenis van meer dan 165 jaar opgetekend door Wies met de hulp van velen.