28 december 1869

28 DECEMBER 2019

Drie dagen in het spoor van Father Rafaël en Sister Balbina

Dat Nonkel Rafaël als Scheutist werkzaam was in de Filipijnen is wellicht bij velen bekend. Maar dat hij nog een oudere zus Maria had die als missiezuster ook in de Filipijnen was gebaseerd misschien al iets minder. We wisten wel dat Nonkel Rafaël een aantal belangrijke functies had bekleed, maar toch was het voor ons een totale verrassing dat een Google zoektocht enkele jaren geleden leerde dat hij bij de stichters was van een heuse universiteit in Baguio. Na enkele e-mail contacten verkreeg Koen een boek dat werd uitgegeven bij het 100-jarig bestaan van Saint Louis University in Baguio.

Vermits Koen (Augustyns) voor een wetenschappelijk congres in Taipei, Taiwan moest zijn, maakten ze plannen om eerst voor een week door te vliegen naar de Filipijnen en legden ze de nodige contacten in Baguio om zoveel als mogelijk plaatsen te bezoeken die verband houden met Nonkel Rafaël. Wat volgt is een kort reisverslag voornamelijk over de drie intensieve dagen in Baguio.